Optometrist

Compară ocupaţii

Compară cu ocupaţia

Vezi profil domeniu

Sanatate
Testaţi-vă cunoştinţele din domeniu »

Descrierea ocupaţiei

publicat în data de 31.08.2011
photo

Optometristul ofera consultatii optometrice pacientilor cu probleme oftalmologice, prescrie retetele de ochelari, adapteaza si monteaza lentilele de contact, instruieste clientii cu privire la utilizarea si pastrarea ochelarilor si a lentilelor de contact.

Cod COR

325402 optometrist 226701 optometrist (studii sup.)

Studii şi/sau calificări

Pentru exercitarea profesiei de optometrist este necesar certificatul de membru al Ordinului Optometristilor din Romania si autorizatie de libera practica eliberata de Ministerul Sanatatii Publice.
Titurile profesionale sunt corespunzatoare calificarii: optometrist principal - pentru absolventii unei forme de invatamant superior cu profil de optometrie si optometrist secundar, pentru alte forme de invatamant cu profil de optometrie.

Atribuţii

Optometristul poate desfasura urmatoarele activitati:
-promoveaza oferte, recomanda si ofera spre vanzare servicii optice si produse specifice: rame, lentile, ochelari de vedere si de soare
-efectueaza masuratori optometrice in scopul determinarii dioptriei pacientilor cu probleme vizuale
-prescrie ochelari si lentile de contact
-monteaza ochelari de corectie si lentilele de contact
-informeaza si acorda asistenta clientilor cu privire la utilizarea si pastrarea ochelarilor si a lentilelor de contact
-intretine si regleaza echipamentele si dispozitivele din dotare
-gestioneaza produsele din magazin

Raporturi de muncă

Activitatea se poate desfasura ca angajat cu contract individual de munca, colaborator sau ca intreprinzator individual.

Condiţii de muncă

Activitatea se desfasoara dupa un orar fix.

Angajatori

Angajatorii pot fi: unitati sanitare (unde pot activa sub indrumarea unui medic specialist oftalmolog), companii producatoare de echipament optic de compensare, companii cu activitate de comercializare si intretinere aparatura optometrica, laboratoare pentru testarea capacităţilor vizuale, instituţii de asistenţa sociala si profilaxie (scoli, camine de copii institutionalizati etc.). Activitatea se poate desfasura si individual prin infiintarea unui cabinet optometric sau a unui atelier de prelucrare şi montare ochelari.

Relaţii ierarhice şi funcţionale

Optometristii pot fi subordonati medicului specialist oftalmolog si au relatii functionale cu colaboratorii externi.

Carieră

Experienta castigata poate conduce la demararea unei afaceri in domeniu.

Necesităţi de instruire continuă

Instruirea continua se poate face prin cursuri la distanta, participarea la manifestatii stiintifice sau demonstratii practice, prin autoinstruire.

Notă
Cerinţele privind studiile, calificările sau competenţele, relaţiile ierarhice şi funcţionale, raporturile de muncă, condiţiile sau atribuţiile postului, pot depinde de domeniul de activitate, mărimea organizaţiei, organizarea internă, de posibilităţi sau de nevoile angajatorului.
img Semnalează o problemă